top of page
Poza scriitoruluiDumnezeuEstePesteTot

Biblia, o carte de la Dumnezeu

"Biblia nu ne este dată doar pentru a învăţa din ea; ea trebuie trăită." – Lawrence O. Richards


Biblia este o carte excepţională. Peste trei miliarde de oameni consideră că textul ei este sacru. Ea a fost numită cartea cu cel mai mare succes de librărie din toate timpurile, fiind tipărită în aproximativ şase miliarde de exemplare (în întregime sau parţial), în peste 2 400 de limbi.

Scripturile ebraice conţin numeroase informaţii cronologice. Acestea demonstrează că primele cărţi ale Bibliei au fost scrise pe timpul lui Moise şi al lui Iosua, cu aproximativ 3 500 de ani în urmă.* Samuel, David, Solomon şi alţii au scris pe parcursul secolului al XI-lea î.e.n. Scrierile lor au fost urmate de cărţile istorice, poetice şi profetice, care datează din secolul al IX-lea până în secolul al V-lea î.e.n.

Biblia este una dintre cărtile care conțin cele mai multe cuvinte scrise vreodată. A fost scrisă în mai multe timpuri și de mai mulți autori. Totuși canonul cunoscut azi e mai sărac cu cel puțin 17 cărți, susțin specialiștii. Aceștia spun că unele  capitole din Biblie fac referiri la scrierile care lipsesc. Spre exemplu, în Cronici 29, se vorbește de "scrierile despre profetul Nathan și Gad" și detalii despre domnia regelui David. Dar încercând să căutam aceste scrieri în Biblie nu vom găsi nimic. La fel și cu Cartea Războaielor Domnului, care ar contine un ciclu epic de poeme. Nimeni nu știe ce s-a întamplat cu aceste scrieri. La un moment dat in istorie, ele au fost pierdute sau cineva a decis să le scoată din Biblie. În tradiția creștină știm că numărul cărților canonice a fost stabilit la primele sinoade ecumenice (sec.IV-V) .

„Fiindcă mai întâi de toate, să ştiţi că nici o prorocie din Scriptură nu se tâlcuieşte singură. Căci nici o prorocie nma fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt” (2 Petru 1:20-21). Aceste versete se referă în mod specific la profeţiile din Vechiul Testament, dar inspiraţia este o caracteristică a întregii Scripturi: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu... “ (2 Timotei 3:16).

Atunci când este folosit cu referire la Biblie, cuvântul „inspiraţie” redă calitatea Scripturii de a fi „insuflată de Dumnezeu”. Cuvintele Bibliei au venit din însăşi viaţa lui Dumnezeu, prin suflarea Sa. Poţi întâlni şi alte cărţi pe care să le consideri inspirate deoarece te impresionează din punct de vedere intelectual şi emoţional, dar ele nu îţi oferă însăşi rostirea divină. Doar Biblia este prin excelenţă Cuvântul lui Dumnezeu.

Biblia îţi descoperă ce anume doreşte Dumnezeu ca tu să cunoşti despre El şi despre viaţa pe care o trăieşti. În ea vei găsi lucrurile pe care Dumnezeu promite că le va face pentru tine. Dintre aceste promisiuni pe care Dumnezeu le face, amintesc doar câteva:

-Dumnezeu va folosi totul spre binele tău, modelându-te după chipul şi asemănarea lui Hristos (Romani 8:28-29).

-El va fi totdeauna cu tine (Matei 28:20).

-El îţi va da din belşug înţelepciune, dacă vei cere acest lucru (Iacov 1:5).

-El va purta de grijă tuturor nevoilor din viaţa ta (Filipeni 4:19).

-El cunoaşte deja nevoile tale înainte ca tu să I le spui (Matei 6:32).

-Pacea Sa te va călăuzi de-a lungul vieţii dacă te vei ruga cu mulţumire (Filipeni

Vechiul Testament vorbeşte despre venirea Lui. Evangheliile (Matei, Marcu, Luca şi Ioan) relatează identitatea şi lucrarea lui Hristos, iar restul Noului Testament explică implicaţiile noii vieţi în Hristos. Pentru a înţelege Vechiul Testament trebuie să începi cu parcurgerea Noului Testament.

Iisus a spus că El a venit să ne dea viaţa din belşug, iar dobândirea acestei experienţe se realizează în parte prin cunoaşterea şi urmarea Cuvântului Său. Iisus a spus: „Dacă rămâneţi în cuvântul Meu, sunteţi într-adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi” (Ioan 8:31-32).

Noi am devenit creştini prin faptul că a fost cineva care ne-a împărtăşit Cuvântul lui Dumnezeu. „Fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac” (1 Petru 1:23). Iar noi continuăm să creştem, în acelaşi fel, prin cuvântul Său, pe care Scriptura ni-l descrie ca fiind hrana noastră. „Şi, ca nişte prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire, dacă aţi gustat într-adevăr că bun este Domnul” (1 Petru 2:2-3).

Psalmul 119 vorbeşte, în întregime, despre valoarea studierii Cuvântului lui Dumnezeu. Amintim doar câteva dintre motivele prezentate în psalm: „Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!” (v. 11); „Cât de mult iubesc Legea Ta! Toată ziua mă gândesc la ea. Poruncile Tale mă fac mai înţelept decât vrăjmaşii mei, căci totdeauna le am cu mine. Sunt mai învăţat decât toţi învăţătorii mei, căci mă gândesc la învăţăturile Tale” (v. 97-99); „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele, şi o lumină pe cărarea mea” (v. 105).

Care este locul crucificării lui Iisus


Noul Testament marchează Crucificarea lui Iisus Hristos drept evenimentul cel mai important din istoria omenirii sau cel puțin a creștinătății. Dar unde a avut loc acest eveniment de așa o importanță? Nu se cunoaște exact acest lucru. Biblia spune ca Răstignirea a avut loc pe Golgota, unul dintre dealurile din afara Ierusalimului. Este unul dintre foarte puținele detalii din cele patru Evanghelii care coincid. Învățații contemporani consideră că Golgota ar putea fi zona denumită azi "Gordon's Calvary", în apropiere de Ierusalim, descoperită de britanicul Charles Gordon la sfârșitul secolului al XIX-lea.


Care este anul de naștere al lui Iisus

Cele mai multe evenimente care sunt descrise în Evanghelii nu sunt legate de o dată exactă, iar nașterea lui Iisus nu face excepție. În Evanghelia după Luca se spune că Iisus s-a născut în timpul domniei lui Irod, când a avut loc un recensământ. Fapt ce este un pic complicat pentru că informațiile istorice plasează recensământul lui Quirinius în jurul anilor 6-7 d.Hr., dar acesta nu se suprapune cu domnia lui Irod. La momentul recensământului, Irod murise de aproape un deceniu. Ceea ce înseamnă că cele două indicii despre nașterea lui Iisus se contrazic reciproc. Încă un lucru care a atras atenția cercetătorilor este faptul că evenimentul astronomic deosebit-steaua de la Răsărit, cea care a vestit nașterea lui Iisus-ar fi avut loc ceva mai devreme de momentul amintit în Biblie și considerat anul 0 al epocii creștine. Chiar și azi se recunoaște faptul că atunci când s-a fixat această dată ca moment de pornire al noii ere s-au făcut niște erori.


Fiind inspirată de Dumnezeu, Biblia este „de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte lucrurile, să disciplineze în dreptate” (2 Timotei 3:16). Da, Biblia este o carte practică şi vădeşte o înţelegere profundă a naturii umane. Acest lucru nu ne surprinde, întrucât Autorul ei este Creatorul nostru, Iehova Dumnezeu. El ne înţelege gândurile şi sentimentele mai bine decât noi. Mai mult decât atât, Iehova ştie de ce anume avem nevoie ca să fim fericiţi. De asemenea, el ştie ce căi trebuie să evităm.

În Biblie găsim numeroase profeţii, dintre care multe s-au împlinit deja. Iată un exemplu: Prin intermediul profetului Isaia, care a trăit în secolul al VIII-lea î.e.n., Iehova a prezis că oraşul Babilon va fi distrus (Isaia 13:19; 14:22, 23). Profeţia descria în detaliu cum avea să fie cucerit oraşul. Trupele invadatoare urmau să sece fluviul care traversa Babilonul şi să intre în oraş fără nicio confruntare armată. Mai mult decât atât, profeţia lui Isaia menţiona chiar şi numele regelui care urma să cucerească Babilonul: Cirus. (Citește Isaia 44:27–45:2.)

Profeţia mai spunea despre Babilon: „Nu va mai fi niciodată locuit şi nu va mai fi loc pentru el, din generaţie în generaţie. Arabul nu-şi va mai aşeza cortul acolo şi păstorii nu-şi vor mai culca turmele acolo” (Isaia 13:20). Profeţia arăta nu numai că Babilonul avea să cadă, dar şi că oraşul va rămâne nelocuit pentru totdeauna. Iar dovezile arată cu claritate că aceste cuvinte s-au împlinit. Locul anticului Babilon, situat la circa 80 de kilometri sud de Bagdad (Irak), este pustiu, dovedind că profeţia rostită de Iehova prin Isaia s-a împlinit: „Îl voi mătura cu mătura nimicirii” (Isaia 14:22, 23). *

„CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU ESTE VIU”

18. Ce afirmaţie plină de forţă a făcut apostolul Pavel cu privire la „cuvântul lui Dumnezeu”?

18 Din analiza pe care am făcut-o până acum reiese cu claritate că Biblia este o carte cu adevărat unică. Dar valoarea ei nu este dată doar de coerenţa, exactitatea ştiinţifică şi istorică, înţelepciunea practică şi profeţiile ei demne de încredere. Apostolul Pavel a scris:


„Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi puternic; este mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri şi pătrunde până acolo încât desparte sufletul de spirit şi încheieturile de măduva lor şi poate să discearnă gândurile şi intenţiile inimii” (Evrei 4:12).

CE NE ÎNVAŢĂ BIBLIA?

Biblia este inspirată de Dumnezeu şi, prin urmare, este exactă şi demnă de încredere (2 Timotei 3:16).

Informaţiile pe care le găsim în Cuvântul lui Dumnezeu sunt practice pentru viaţa de zi cu zi (Isaia 48:17).

Promisiunile lui Dumnezeu consemnate în Biblie se vor împlini negreşit (Numerele 23:19).


10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page