top of page

Rugăciune de Paşte


"Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului și Dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Ține și s‑a dat nouă prin Ține; Cel ce ai pus nouă pocăință pentru mântuirea sufletelor și curăția trupurilor și spre izgonirea demonilor; Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci și ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze. Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr și de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreiești care grăiau, strigând: Osana întru cei de Sus; și să vedem mântuitoarele Tale patimi și să ne închinăm dumnezeieștii Tale răstigniri, suliței, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce și îngropării, și să ajungem la cinstită și Dumnezeiască Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, și împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toți sfinții și cu preacurata Maică Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Și acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceștia (se spun numele celor pentru care ne rugăm, n. red.), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfințite, primește pocăință lor și‑i iartă pe dânșii, pentru învierea Ta, de mulțimea păcatelor celor nenumărate, știute și neștiute, de voie și fără de voie; curățește‑i că pe desfrânata ce plângea, și că pe Petru care se lepădase și plângând cu amar iarăși l‑ai primit.

Primește smerenia și mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameșul care cu suspin se ruga. Pune frică Ta în inimile lor că să se teamă de Ține și să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieții lor, umblând după voia Ta.

Învrednicește‑i pe dânșii fără osânda să vină și să se împărtășească cu preacuratul Tău Trup și cu cinstitul Tău Sânge, că, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtași împărăției Tale, lăudându‑Te și slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și bunul și de‑viață‑făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin".


O, Doamne dă-mi Lumina Ta Pe-a pribegiei cale Şi curăţeşte-al meu veşmânt, Şi cugetul ades înfrânt De-atâta dor şi jale…Revarsă Doamne, harul Tău Şi pacea şi iubirea… Prin sângele ce-a curs şuvoi Mai lasă viaţă peste noi Şi dă-ne Mântuirea… Mai leagă-ne Isuse scump Cu lanţul ce nu piere Al Mielului ce S-a jertfit Pe lemnul crucii, chinuit… Şi dă-ne mângâiere… Acum, la ceas de sărbătoare Ne curăţeşte Doamne Sfânt Să ducem vestea ne-ncetat: „Isus Hristos a înviat!” Cu har şi pace pe pământ!
15 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page