Tămâia a fost folosită de mii de ani în ritualurile religioase, datorită mirosului deosebit şi a proprietăţilor de purificare pe care le deţine. Arborii care produc răşina sunt pe cale de dispariţie şi de zeci de ani a fost înlocuită în ritualurile religioase cu cărbuni obţinuţi pe cale sintetică, îmbibaţi cu arome toxice.
Tămâia este de fapt răşina unui arbore exotic din specia Boswellia, arbore care creşte în Africa şi în Orientul Mijlociu. Arborele care dă tămâia este înalt de 3-6 metri, cu flori mici, albe, şi creşte prin crăpăturile stâncilor din munţi şi prin pietrişurile de la bazele colinare din vecinătatea mării. După ce este extrasă din scoarţa copacilor, este uscată, iar răşina rezultată este arsă ca tămâie.
Mirosul pe care îl emană este total diferit de cel al răşinei de brad, de exemplu, şi are proprietăţi curative. Colectarea se face prin crestarea scoarţei copacilor, „lacrimile” arbustului fiind culese după două săptămâni. Seva întărită este pusă la uscat apoi poate fi folosită. Boabele de tămâie de cea mai bună calitate au culoare argintie clară sau cu o uşoară tentă de verde. Cea mai accesibilă şi mai ieftină este cea de culoare gălbuie-roşiatică. Prin ardere produce un miros pătrunzător de lămâie şi mosc. În Oman, tămâia de cea mai bună calitate este păstrată special pentru sultan şi este aproape imposibil de scos din ţară.
Este folosită la slujbele din biserică, la alungarea duhurilor și spiritelor rele din locuință, la purificări, însă are multe beneficii și pentru organismul uman,având efect benefic pentru sănătate (astringent, antiinflamator, cicatrizant, expectorant etc). Se crede că are puterea de a vindeca şi cancerul.
Tinctura de tămâie este benefică pentru astm, guturai, sinuzită, tumori, stări nervoase, dar și pentru cicatrici.
De asemenea, mai poate fi folosită în combaterea calculilor de orice natură, precum și a bronșitei, laringitei.
Ameliorează depresia și anxietatea, combate fumatul și efectele nocive ale acestui viciu, induce starea de relaxare.
Anumite studii au arătat că tămâia poate distruge celulele canceroase de la nivelul ovarelor și eficientizează chimioterapia.
Tămâia topește chisturile de pe ficat, plămâni sau rinichi. În acest caz se poate urma o cură recomandată de medicul specialist.
La nivelul aparatului digestiv, uleiul de tămâie acţionează benefic în boli inflamatorii ale colonului (boala Crohn), în diaree, dizenterie, ulcere gastrice, indigestii, colite ulceroase, hemoragii interne.
Este cunoscut faptul că aceasta nu trebuie să atingă dinții, căci dizolvă smalșul dinților și îi cariază.dentare.
Consumul de tămâie nu este recomandat femeilor gravide sau mamelor care alăptează.
Tămâia este arsă în ritualurile religioase romano-catolice, în cele creştin-ortodoxe, dar şi în ceremoniile arabe.
Potrivit Evangheliei lui Matei, tămâia a fost unul din cele trei daruri aduse pruncului Iisus de către magii de la Răsărit (alături de aur şi smirnă). Tămâia este o jertfă adusă de credincios lui Dumnezeu. Este folosită în ritualurile creştin-ortodoxe la slujbele de botez, cununie, înmormântare şi preotul rosteşte o rugăciune la binecuvântarea acesteia:
„Tămâie îţi aducem Ţie, Hristoase, Dumnezeul nostru, întru miros de bună mirească duhovnicească pe care primind-o în jertfelnicul Tău cel mai presus în ceruri, trimite-ne nouă harul Presfântului Tău Duh”.
Surse: adev.ro, libertateapentrufemei.ro
Comments