top of page

Sfinti ocrotitori pentru diferite meserii


Pentru statisticieni - Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, prăznuit în ziua de 1 septembrie, este cel care a modificat sistemul de măsurare a trecerii timpului, fixând si cronologia erei creștine. În anul 2008, sfântul a fost ales drept ocrotitor al Institutului Național de Statistică din România.

Pentru pompieri - Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, prăznuit în ziua de 15 septembrie, a fost mitropolit al Banatului, între anii 1650-1653. Pe când era mitropolit, Sfântul Iosif a salvat orașul Timișoara de la un incendiu devastator, rugându-se lui Dumnezeu să dea ploaie, spre stingerea focului. Pentru ca o ploaie torențială a pornit imediat, stingând focul, acest sfânt a fost ales drept ocrotitor spiritual al pompierilor din Romania.

Troparul Sf. Iosif cel Nou de la Partoş: Din tinereţe cu totul te-ai supus Domnului, cu rugăciunile şi cu ostenelile şi cu postul. Pentru aceasta, văzând Dumnezeu nevoinţele tale, arhiereu şi păstor Bisericii Sale te-ai rânduit; şi, după moarte, în cetele sfinţilor te-ai sălăşluit, Sfinte Părinte Iosif. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască iertare de greşeli nouă, celor ce cu credinţă şi cu dragoste săvârşim sfântă pomenirea ta.

Pentru arhitecți, constructori, zidari - Sfântul Apostol Toma, prăznuit în ziua de 6 octombrie, este socotit ocrotitorul arhitecților și al constructorilor pentru o faptă minunată din viața sa. Astfel, pe când Sfântul Toma propovăduia Evanghelia în India, regele Gandofor i-a cerut acestuia să ii construiască un palat măreț, dându-i sume imense de bani. Sfântul a luat banii și i-a împărțit celor săraci, construind împăratului un palat in ceruri. Pe când urma să fie omorât, pentru aparenta înșelăciune, fratele împăratului a văzut în vedenie palatul cel ceresc închinat regelui. Pentru aceasta, sfântul a fost eliberat, iar regele s-a convertit la credința creștină.

Troparul Sf. Apostol Toma: Apostole Sfinte Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Pentru diplomați, mesageri, poștași, curieri - Sfântul Arhanghel Gavriil, prăznuit în ziua de 8 noiembrie, este socotit drept păzitor al mesagerilor de tot felul, el fiind trimisul lui Dumnezeu către Fecioara Maria, când acesteia i-a fost încredințată vestea nașterii Mântuitorului. Pentru aceasta, mai multe instituții îl socotesc pe acesta drept ocrotitor al activităților ce presupun mesagerie sau comunicare.

Tropar: Mai-marilor Voievozi ai oştirilor cereşti, rugămu-vă pe voi, noi nevrednicii, ca să ne acoperiţi pe noi, prin rugăciunile voastre, cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul şi strigăm: Izbăviţi-ne din nevoi, cei ce sunteţi mai-mari peste cetele puterilor de sus.

Pentru contabili, vameși, gestionari - Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, prăznuit în ziua de 16 noiembrie, mai înainte de a fi chemat de Mântuitorul, a îndeplinit funcția publică de vameș. În slujirea sa, el trebuia să strângă taxele de la cei ce treceau pe Marea Galileei, precum și să țină evidența sumelor încasate.

Tropar: Apostole Sfinte şi Evanghelist Matei, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Pentru marinariMaica Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae. Sf. Nicolae, arhiepiscopul din Mira Lichiei, prăznuit în ziua de 6 decembrie, este socotit ocrotitorul marinarilor. Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae a scăpat un grup de marinari de la înec, împreună cu corabia acestora, precum apare zugrăvit într-o icoană a sa. Totodată, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prăznuită în ziua de 15 august, este Ziua Marinei Romane, astfel Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. Mai mult, începând cu anul 2009, aceasta zi a fost declarată sărbătoare națională și zi liberă.

Pentru mineri - Sfânta Muceniță Varvara, prăznuită în ziua de 4 decembrie, este socotită ocrotitoarea minerilor. Aceasta sfântă muceniță, care a trăit în secolul al IV-lea, a fost dată la moarte de către tatăl ei, păgân și tiran. Se spune că, fugind din casa părintească, sfânta a ajuns într-un loc fără trecere, iar peretele de piatră al muntelui s-a crăpat, făcându-i loc să se ascundă. În cele din urmă, fiind găsită, fata a fost omorâtă. Pentru minunea amintită, Sfânta Varvara a fost aleasa drept ocrotitoare a celor care lucrează sub pământ, fiecare mină avându-și biserica ei, multe dintre acestea fiind închinate sfintei.

Troparul Sfintei Muceniţe Varvara: Pe sfânta Varvara să o cinstim; că a sfărâmat cursele vrăjmaşului şi ca o vrăbioara s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul armei Crucii, preacinstita.

Pentru teologi - Sfinții Trei Ierarhi, anume Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, prăznuiți împreună în ziua de 30 ianuarie, sunt socotiți drept ocrotitori ai învățământului teologic. Acești trei "mari dascăli ai lumii și ierarhi", după cum sunt numiți în rugăciunile Bisericii, au fost rânduiți ocrotitori ai învățământului teologic în anul 1936, în urma unui Congres de Teologie întrunit la Atena.

Troparul Sf. Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur: Pe acești trei luminători mai mari ai dumnezeirii cei întreit strălucitoare, pe cei ce luminează lumea cu razele dumnezeieştilor învăţături, pe râurile înţelepciunii cele cu miere curgătoare care adapă toată făptura cu apele cunoştinţei de Dumnezeu, pe Marele Vasile şi de Dumnezeu cuvântătorul Grigorie, împreună cu slăvitul Ioan, cel cu limba şi cu cuvintele de aur, toţi cei iubitori de cuvintele lor, adunându-ne cu cântări să-i cinstim; că aceştia Treimii pururea se roagă pentru noi.

Pentru grădinari, agricultori, viticultori, pomicultori - Sfântul Mucenic Trifon, prăznuit în ziua de 1 februarie, este socotit drept ocrotitor al celor care lucrează în grădini, podgorii și livezi, precum și al celor care se ocupa de creșterea pasărilor. În ziua prăznuirii sfântului, viticultorii și pomicultorii credincioși țin post și cheamă preotul să le stropească via și livezile cu agheasmă, spre a fi ferite de nerodire, de secetă și de grindină. În iconografie, Sfântul Trifon este reprezentat purtând în mână o seceră, o crenguță de viță-de-vie sau un șoim.

Troparul Sfântului Mucenic TrifonMucenicul Tău, Doamne, Trifon, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pentru militari - Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit în ziua de 23 aprilie, a fost ales drept ocrotitor de către Forțele Terestre ale Armatei Române. Mai înainte de a fi martirizat, pentru credința sa în Hristos, sfântul a slujit ca soldat, în armata împăratului păgân Dioclețian. Militarii sunt ocrotiți și de toți ceilalți sfinți militari, precum Sfântul Mucenic Dimitrie, Sfinții Teodor Tiron și Teodor Stratilat.

Tropar Sf. Gheorghe: Ca un apărător al celor robiţi şi celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraților ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Pentru arheologi - Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, prăznuită în ziua de 21 mai, este socotită ocrotitoarea arheologilor. Spre bătrânețe, împărăteasa a săvârșit o expediție de mare amploare în Țara Sfântă, cu precădere în Ierusalim, pentru a descoperi Sfânta Cruce, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru această inițiativă binecuvântată, arheologii au ales-o drept ocrotitoare. În ziua de 14 septembrie 326, cinstita Sfântă Cruce a fost înălțată solemn, înaintea poporului, de către Sfântul Macarie al Ierusalimului.

Tropar Sf. Elena: Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l şi ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împăraţi Apostolul Tău, Doamne, împarătească cetate în mâinile Tale  a pus-o, pe care păzeşte-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

Pentru aviatori  - Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, prăznuit în ziua de 20 iulie, este socotit drept ocrotitor al celor care lucrează în aviație și al celor care zboară. Iconografia bisericească redă fidel răpirea la cer a Sfântului Ilie, într-un car de foc tras de cai. Încă din anul 1994, acest sfânt a fost ales drept ocrotitor al Aviației Romane, drept pentru care, în ziua de 20 iulie se sărbătorește Ziua Forțelor Aeriene.

Troparul Sf. Ilie: Cel ce a fost înger în trup, temeiul prorocilor, al doilea mergător înainte al venirii lui Hristos, Ilie slăvitul, care a trimis de sus lui Eelisei har, bolile alungă şi pe cei leproşi curăţeşte, pentru aceasta şi celor ce-l cinstesc le izvorăşte tămăduiri.

Pentru medici și cadre medicale  - Sfinții care s-au îndeletnicit cu medicina și cu vindecarea bolnavilor, numiți "doctori fără-de-arginți", sunt socotiți drept ocrotitori ai medicilor și ai tuturor celor care lucrează în sistemul de sănătate. Dintre aceștia, îi amintim aici pe următorii: Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Fotie și Anichit, Talaleu și Trifon; Luca al Crimeei etc. Pentru ca aceștia s-au remarcat mai ales prin darul tămăduirilor, instituțiile de îngrijire a bolnavilor i-au ales drept ocrotitori.

Tropar: Doctorii cei înţelepţi ai lumii, de la Dumnezeu luând compătimirea, rugaţi-vă acum pentru noi cei ce strigăm: Doamne mântuieşte poporul şi ţara aceasta şi slobozeşte sufletele noastre de cumplitele primejdii, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu. (Sursa: Ziarul Lumina) http://ziarullumina.ro/documentar/ce-sfant-ne-vegheaza-atunci-cand-muncim

Pentru bucătari  - Sfântul Cuvios Eufrosin, prăznuit în ziua de 11 septembrie, este socotit drept ocrotitor al bucătarilor. Acesta a trăit în secolul al IX-lea, într-o mănăstire din Palestina, și a slujit în obște ca bucătar. În sinaxar, găsim scris: "Slujea fraților, la bucătărie, dar slujea nu ca oamenilor, ci ca lui Dumnezeu, cu mare smerenie si supunere, ostenindu-se în ascultare ziua și noaptea."

Pentru transportatorii auto – Sfântul Mucenic Hristofor. La cererea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, Sfântul Sinod a decis ca Sfântul Mucenic Hristofor (prăznuit la 9 mai) să fie  ocrotitor (patron spiritual) al transportatorilor rutieri din România.

Tropar Sf. Hristofor: Cu haine din sângiuiri împodobindu-te, stai înaintea Domnului împăratul puterilor, Hristofore pururea-mărite, unde cu cetele celor fără de trupuri şi ale mucenicilor cânţi dulce cântare întreit-sfântă şi înfricoşătoare; pentru aceasta prin rugăciunile tale mântuieşte turma ta. 

Pentru păstorii de animale – Sf. Mare Mucenic Dumitru,  cinstit de creştini în 26 octombrie. A trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna.

Tropar Sf. Mare mucenic Dumitru: “Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, Purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneţ ai făcut pe Nestor, aşa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.”

Pentru brutari, cofetari, patiseri – Sfântul Ierarh Nicolae. Tropar: Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-ai arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Pentru bibliotecari – Fericitul Ieronim, care  Ieronim s-a născut în jurul anilor 340 - 350 undeva între Dalmația și Panonia. La șapte ani, acesta a plecat la Roma unde va și studia - gramatica, retorica și filozofie. Va avea drept coleg pe Rufin. Va fi foarte atras de clasicii latini, îndeosebi de Virgiliu si Cicero.

Pentru actori, artiști, regizori, scenariști – Sfântul Mucenic Filimon.  Pentru că el a fost de profesie actor, a fost ales ȋn urmă cu mai mulţi ani ocrotitorul tuturor actorilor, regizorilor, scenariştilor şi altor artişti care ȋşi ȋmpart viaţa bucurând aşa cum a bucurat şi Filimon pe oamenii care vin să-i vadă, explică PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

23 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page